20 juni 2024
imgHeader Identificatie
Identificatie
Een chip
Afleesapparaten
Waarom chippen?
Registreren

 

 

Identificatie > Waarom chippen?

Waarom chippen?

Jaarlijks raken in Nederland duizenden katten, honden en andere huisdieren vermist. Een groot deel daarvan, vooral katten, vindt de weg naar huis nooit meer terug. Veel van deze dieren komen gelukkig via bijvoorbeeld de dierenambulance in een dierenopvang terecht. Voor dieren die geen chip hebben en niet in een databank zijn geregistreerd, is het vervolgens vrijwel onmogelijk om de eigenaar terug te vinden! Een halsbandje met een penning of adreskokertje lijkt een goede oplossing. Deze blijken echter nogal eens verloren te gaan.

Chippen
Gelukkig is er een unieke identificatiemethode: de elektronische chip. Vanwege de lange naam wordt het elektronisch identificeren ook wel “chippen” genoemd. Met een chip is uw huisdier altijd te herkennen, want iedere chip heeft een wereldwijd unieke code.

Een BackHome chip weegt minder dan een halve gram en is voor u en uw huisdier zijn gewicht in goud waard! Maar: de chip is alleen waardevol in combinatie met een goede registratie! Zonder registratie heeft de chip geen enkele zin.

Een chip aflezen
Het chipnummer kan met een afleesapparaat (reader) worden afgelezen. De chip zelf doet niets; er zit geen batterijtje of andere energiebron in. Pas op het moment dat er een afleesapparaat in de buurt van de chip komt, gebeurt er iets. Het afleesapparaat geeft een radiosignaal af. De chip wordt actief en antwoordt via radiogolven met het chipnummer van het betreffende dier. Invloeden van buitenaf (bijvoorbeeld het maken van een röntgenfoto) hebben absoluut geen effect op de chip!

Virbac EU Paspoort voor Gezelschapsdieren
Het Paspoort voor Gezelschapsdieren is in overeenstemming met de Europese voorschriften voor het Paspoort voor Gezelschapsdieren (Pet passport) geproduceerd. Het paspoort beslaat 60 pagina's, de eerste 31 pagina's bestaan uit de verplichte informatie in de voorgeschreven lay-out, de overige pagina's zijn voor het routinematig klinisch onderzoek en vaccinaties. Aan de opzet en de lay-out van dit gedeelte werd, in overleg met practici, veel aandacht besteedt waardoor de bruikbaarheid ten opzichte van andere soortgelijke boekjes sterk is verbeterd. 
De boekjes zijn voorzien van een unieke codering waarvan, bij uitgifte, een "track and trace" bestand wordt bijgehouden. De Virbac NL-EU paspoorten voor gezelschapsdieren worden uitsluitend afgeleverd aan dierenartsen en dierenartsenpraktijken en aan instellingen waaraan een met name bekende dierenarts verbonden is.
De boekjes zijn voorzien van een duurzame, slijtvaste kaft met linnenpersing. Het individuele nummer is fraudebestendig aangebracht.

Met een BackHome chip, een registratie op www.BackHomeClub.nl en het Europees dierenpaspoort voor hond en kat, kan de reis beginnen!


Gratis vaccinatieboekjes
Voor afnemers van BackHome transponders zijn desgewenst, in plaats van EU paspoorten ook (gratis) vaccinatieboekjes verkrijgbaar (niet geschikt voor honden). Deze zijn aanmerkelijk eenvoudiger van uitvoering en niet bestemd voor grensoverschrijding.   


Uitlezen chip