11 mei 2024
imgWebsiteheader_KAP_2024

Logo Klinische Avonden Paard

Inschrijven > Klinische Avonden Paard 2024
Inschrijven Klinische Avonden Paard (KAP)

Dé nascholing voor paardendierenartsen die u niet wilt missen!

In 2024 bieden de Gezondheidsdienst voor Dieren, PAVO en Virbac Nederland u weer de Klinische Avonden Paard aan. Er zijn inspirerende lezingen georganiseerd die u zowel fysiek als online kunt volgen. De inhoud van deze kennisbijeenkomst kunt u direct toepassen in uw praktijk. Aanmelden voor de livestream kan tot 8 februari 12.00 uur.

Wij kijken uit naar uw deelname!

 


Button Klik hierom in te schrijven

Het programma

 

 

 14.30 uur

 

 Ontvangst met welkomstwoord Cluster Paard van de KNMvD

 

 14.45 uur

 

 'Sportgeneeskunde en begeleiding van revalidatietrajecten
 in de praktijk'
Drs. Veronique Swagemakers, EFMCenter

 

 15.45 uur

 

 Pauze

 

 16.00 uur

 

 'Welke aandachtsgebieden heeft het Ministerie van LNV op het
 gebied van paarden?'
 Mevr. Paulien van de Graaff, Min van LNV

 

 17.00 uur

 

 Stamppotbuffet gevolgd door een presentatie op locatie

 

 19.00 uur

 

 'Diagnostiek en management van chronisch recidiverende
 koliek, wat kan je ermee in de eerstelijnspraktijk?'
 
 Dr. Marco de Bruijn, Paardenkliniek Wolvega

 

 20.00 uur

 

 Sluiting avond

 

 


 

Onderwerpen

 

'Sportgeneeskunde en begeleiding van revalidatietrajecten in de praktijk’

Door middel van illustratieve casussen uit de praktijk wordt u meegenomen in de begeleiding van sportpaarden en de rehabilitatie. Wat komen we allemaal tegen, welke moderne behandelmethoden en technieken worden toegepast en hoe wordt het paard weer een topatleet?

 

'Welke aandachtsgebieden heeft het Ministerie van LNV op het gebied van paarden?'

In deze lezing wordt ingegaan op de voornaamste aandachtsgebieden van het ministerie van LNV die relevant zijn voor de paardensector. Hierbij kan onder meer gedacht worden aan het I&R dossier, paardengezondheid en paardenwelzijn. Dierenartsen spelen als erfbetreders hierbij een belangrijke rol.

 

‘Diagnostiek en management van chronisch recidiverende koliek, wat kan je ermee in de eerstelijnspraktijk?' 

Een paard kan incidenteel een keer koliek hebben zonder dat dat direct om verdere actie vraagt, maar wat doet u met paarden die met enige regelmaat koliek hebben? Welke adviezen kunt u geven, welke therapie kunt u instellen? Tijdens deze lezing zullen de mogelijkheden van de eerstelijns dierenarts besproken worden. Aan de hand van casussen komen diagnostiek, eerstelijns therapie en management aan bod.  

 


 

Bevlogen sprekers

 

Drs. Veronique Swagemakers 

Veronique studeerde in 2004 af aan de Diergeneeskunde Universiteit Utrecht. Gedurende enkele jaren was zij mede-eigenaar van een paardenkliniek in Mol, België. Sinds 2009 heeft zij haar eigen sportgeneeskunde praktijk. Vanaf het moment dat ze als dierenarts startte, had ze een visie om het zelf berijden en het medisch behandelen van de paarden te combineren. Door deze combinatie kan zij zelf op het paard ervaren wat de behandelingen doen en of het paard correct beweegt. Dit heeft zich ontwikkeld tot een grote expertise in kennis om paarden optimaal te laten presteren.

 

Mevr. Paulien van de Graaff

Paulien is sinds juni 2023 werkzaam bij het ministerie van LNV als ketenadviseur Insecten & Paarden. Zij heeft ruim 20 jaar ervaring bij diverse (semi-)overheden en brancheorganisaties in de agrarische sector.
Van de Graaff heeft ruim 30 jaar paarden gehouden en was hiermee voornamelijk actief in de basis-dressuursport. Ook heeft zij kennis gemaakt met eventing met haar laatste sportpaard omdat deze zich zo fijn voor leende. De wedstrijdsport werd zeer geregeld afgewisseld met een fijne bos- of strandrit. Daarnaast is van de Graaff 12,5 jaar actief geweest als dressuurjurylid (t/m Z2), bestuurslid van een rijvereniging en zette zij zich actief in als vrijwilliger bij diverse nationale en internationale concoursen.

 

Dr. Marco de Bruijn

Marco is in 1997 afgestudeerd als dierenarts aan de Universiteit van Gent, België. Vervolgens heeft hij als intern gewerkt bij Paardenkliniek De Morette in Brussel. Aan de Faculteit Diergeneeskunde te Utrecht heeft hij in 2003 de opleiding tot Europees Specialist Inwendige Ziekten van het Paard succesvol afgerond en na een korte periode in Bergen op Zoom is hij sinds 2004 de internist bij Paardenkliniek Wolvega. Zijn diergeneeskundige interesse gaat vooral uit naar luchtwegen, het hart en buikproblemen. Tevens is hij NVVGP erkend gebitsverzorger en voert hij veel kiesextracties en sinusoperaties uit.

 


 

Data en locaties

 

Dinsdag 6 februari 2024 – EFMCenter te Moergestel (alleen live) 

EFM staat voor Equine Functional Motion en is opgericht door Veronique Swagemakers. Het is een rehabilitatie en sport ondersteunende accomodatie en heeft de deuren geopend in 2021. Hier wordt alle kennis en de nieuwste technieken omtrent sport en revalidatie gecombineerd in een geweldige faciliteit om topatleten te creëren. Tegenwoordig weten ruiters van alle niveaus de weg naar EFMCenter te vinden om de prestaties van hun paarden op te schalen.
Dit is uw kans om de accommodatie van binnen te bekijken.

 

Donderdag 8 februari 2024 – Fletcher Hotel Epe-Zwolle met een bezoek aan Stal Blom Hulsman te Heerde (fysiek en online)

Wie wil er nu niet een kijkje nemen in de stal van de succesvolle topamazone Merel Blom? Samen met Jeroen Hulsman leidt zij paarden op, vanaf het zadelmak maken tot en met Olympiade niveau. Alle kennis en kunde is binnen deze stal aanwezig wat betreft de drie disciplines dressuur, springen en eventing. Paarden kunnen vanuit deze mooie start, zich verder ontwikkelen tot goede sportpaarden waarmee zowel amateurs als professionals (top) sport kunnen rijden.  

 

Hoe gaat deze middag en avond er praktisch uitzien?

Zowel op 6 en 8 februari 2024 willen we fysiek samenkomen mits de corona maatregelen dat toelaten. Voor degene die er niet live bij kunnen zijn, zal het digitaal volgen van de meeting op 8 februari 2024 mogelijk zijn.

Let op: aanmelden voor de livestream kan tot 8 februari 12.00 uur.

 



Overige informatie

Kosten voor deelname zijn € 55,00 per persoon. Voor de Klinische Avonden Paard zijn er punten aangevraagd bij PE veterinair en CPD.

Uitsluitend dierenartsen kunnen deelnemen aan de Klinische Avonden Paard.