25 juli 2024
imgHeader Identificatie
Identificatie
Een chip
Afleesapparaten
Waarom chippen?
Registreren

 

 

Identificatie > Registreren

Registreren

Nadat uw hond of kat van een chip is voorzien, moet het geregistreerd worden. Er bestaan diverse databanken. Een GRATIS* service voor baasjes die gekozen hebben voor een BackHome chip is de website www.backhomeclub.nl. U kunt zelf een account aanmaken, de gegevens van uw huisdier invullen en, indien gewenst, wijzigen. De website stuurt ter bevestiging van de registratie een bewijs van inschrijving dat u bij het vaccinatieboekje of Europees dierenpaspoort kunt bewaren. Vanaf dat moment is uw dierbare huisgenoot altijd weer bij u thuis te brengen.

Het is overigens wél belangrijk om een verhuizing of wijziging van het telefoonnummer aan te passen op de site. Anders wordt het speurwerk alsnog heel moeilijk. Als houder van een huisdier kunt u zelf bepalen welke gegevens getoond worden op bijvoorbeeld www.chipnummer.nl. U kunt daartoe bij “Terugvindservice” bepalen of uw naam, straat en e-mailadres getoond mogen worden. Uw woonplaats en telefoonnummer(s) zullen ALTIJD getoond worden. Wanneer u “Niemand” aanklikt wordt het lastig voor de vinder om rechtstreeks contact met u op te nemen.

Vermist!
Indien uw huisdier vermist raakt, kunt u het dier in uw account als vermist opgeven. Klik op ‘‘Naam huisdier’’ en daarna op “Ik ben mijn huisdier kwijt”. Ervaring heeft geleerd dat dieren die als vermist gesignaleerd staan sneller thuis komen.

Chippen en registreren: verplicht voor honden
Sinds 1 april 2013 is in Nederland een chip- en registratieverplichting voor honden ingevoerd. Elke hond die er vanaf die datum in Nederland bijkomt, moet een chip hebben en geregistreerd worden via één van de door de overheid aangewezen portalen zoals de BackHomeClub. Per 1 november 2021 is het bovendien voor honden verplicht dat deze in het bezit zijn van een EU-dierenpaspoort. Als koper van een pup is het belangrijk om te controleren of de pup inderdaad gechipt is, geregistreerd is bij een databank én een EU-dierenpaspoort heeft. Koop geen pup als de verkoper deze zaken niet geregeld heeft. Hiermee kunt u een belangrijke stap zetten in het tegengaan van de illegale hondenhandel. Als houder bent u vervolgens verplicht om de hond binnen twee weken na aankoop via een portaal op uw eigen naam te registreren en de registratie altijd up-to-date te houden. Op de website van RVO leest u alles over deze wetgeving en wat dit voor u als hondenbezitter betekent.

Meer informatie over de regelgeving rondom de identificatie en registratie van honden vind u op www.rvo.nl/hond-kopen

*Aan de eerste registratie van een verplichte I&R Hond (geboren of ingevoerd na 1 april 2013) of niet-BackHome chipnummers zijn eenmalig kosten verbonden. Zodra deze kosten zijn voldaan is uw huisdier geregistreerd.