10 augustus 2022
imgHeader BVT Gezelschapsdieren
imgHeader BVT Landbouwhuisdieren

Diagnostica

Diagnostica > Hond > Speed Ovulation Test

Speed Ovulation Test

BVT Speed range De lichamelijke verschijnselen van oestrus vormen slechts een onnauwkeurige indicatie voor ovulatie en zijn niet voldoende om het optimale tijdstip voor dekking of inseminatie te bepalen. Bovendien ovuleert 20% van de teven buiten de periode die dag 10 t/m 14 van de loopsheid bestrijkt.2

Vaginale uitstrijkjes vormen de gouden standaard om het begin van de oestrus vast te stellen, maar zijn niet de meest accurate methode om het optimale tijdstip voor een inseminatie of dekking vast te stellen.

Bij de teef start de luteïnisatie van de follikel 1 tot 2 dagen voor de ovulatie. De progesteronspiegel stijgt tot 5 ng/ml op het moment van ovulatie.

Voordelen

  • Zeer betrouwbaar, de Ovulation Test meet de concentratie van progesteron in het bloed, een betrouwbare indicator om het ovulatietijdstip bij de teef vast te stellen. 
  • Snel en eenvoudig, de Ovulation Test biedt de dierenarts de mogelijkheid om de cyclus van de teef regelmatig, nauwkeurig en volledig te monitoren.
  • Ovulation Test voorspelt het ovulatiemoment, wat kan leiden tot een lager aantal dekkingen of inseminaties en daarmee een hoger vruchtbaarheidspercentage.

1. TAINTURIER D.and al. - Intérêts d’un test rapide de dosage de la progesterone (Ovulation Test) chez la chienne. Vet. Repro., 2001 ; 3 : 27 - 30.
2. GUERIN C. and al. - Fécondité chez la chienne après saillie ou insemination artificielle. Point vétérinaire, 1997 ; 180 : 51 - 56.