25 juli 2024
imgHeader HPM Algemeen
imgHeader HPM V2
Veterinary HPM Concept

Veterinary HPM kat buttonHPM Hond button

Veterinary HPM > Kat

Veterinaire voeding voor uw kat

Elke kat -ook die van u- is een carnivoor, die voeding nodig heeft die aansluit bij zijn of haar instinct en nutritionele behoefte.
Echter veel kattenvoedingen lijken dit natuurlijke feit te negeren. 

Wist u dat 46% van de voedingen voor de volwassen kat
een plantaardig ingrediënt als hoofdingrediënt heeft?*.

 


Al 30.000 generaties carnivoor
De oudste vondst van een gedomesticeerde kat is in een graf in Cyprus van circa 9500 jaar geleden. De katten die op dit eiland voorkwamen, waren per boot meegenomen vanuit Klein-Azië door immigranten die al katten als huisdier hadden.

Afstamming
Vergelijkend bottenonderzoek heeft uitgewezen dat de huiskat afstamt van een mix van tenminste drie verschillende onderling verwante wilde kattensoorten, de Afrikaanse wilde kat (Felis silvestris libyca), de woestijnkat (Felis margarita) en de moeraskat (Felis chaus). Vanuit Klein-Azië werd de kat al heel vroeg meegenomen door reizigers en emigranten naar Europa en dieper Azië in.

Domesticatie
Zevenduizend jaar geleden begonnen kleine wilde katten in Klein-Azië zich rondom graanopslagplaatsen op te houden vanwege de aanwezigheid van kleine prooidieren (muizen en ratten). De kittens werden naar binnen gebracht en tam gemaakt en langzamerhand ontstond hieruit de gedomesticeerde kat.


Bron: Wikipedia
*Gemiddelde van beschikbare onderhoudsvoedingen voor de volwassen kat in het veterinaire kanaal. Interne studie 2013.